SSWC blir bok

Digitala medier i all ära – men ibland är det faktiskt mycket trevligare att krypa upp i soffan med en bok. Och tack vare Mattias Boström på Piratförlaget så kommer vi att kunna njuta av SSWC ännu längre. För campet blir en bok! Och jag har också bidragit, med detta:

Entreprenörskap är att våga. Och att vinna.

Min första Geek Girl-konferens hade temat ”Abstract on winning”. Heidi Harman, en av inititativtagarna till Geek Girl, inledde med ett tal som gav mig rysningar. Hon pratade om vad som är att vinna. Att ta sig nånstans man inte varit förut. Att sluta förminska sig själv. Att våga vara så stor som man verkligen är. Kärleksfull respektlöshet.
Talet gav mig rysningar. För visst är det sant. När man vågar utmana sig själv och omgivningen, då är man en vinnare. Och för mig är det entreprenörskap.

Det talas mycket om entreprenörer och entreprenörskap idag. Ofta sätts likhetstecken mellan entreprenör och företagare, trots att det inte alls behöver vara samma sak. Du kan vara företagare utan att vara entreprenör och du kan absolut vara entreprenör utan att vara företagare. För mig handlar entreprenörskap mer om en inställning, att våga tänka nytt och att få saker att hända.

Ofta sammanfaller de båda, så även för mig. Jag är både entreprenör och företagare. Jag har varit företagare sedan 2003, men när jag ser tillbaka har jag nog alltid varit entreprenör. Inte den där säljande sorten (ni vet: ”jag började redan i skolan med att sälja tidningar/datasupport/studentmössor och sedan dess har jag sålt saker”), utan en sån där som ser något hon vill göra och gör det. Inte alltid med syftet att tjäna pengar, utan för att lösa ett problem eller en utmaning.

Hösten 2007 fick jag via en blogg kontakt med Anna. Anna är en illustratör och fotograf som, precis som jag, var ute efter en plats att sälja sina saker på. Jag tog en chans, skickade ett mejl och det visade sig att vi båda brukade vara på Södermalm i Stockholm på dagarna. Dagen efter mitt första mejl åt vi lunch och konstaterade att vi var ute efter precis samma sak. Det blev SIGNERAT.se. Vi lanserade vår designmarknad ett intensivt halvår senare och idag har vi drygt 180 aktiva formgivare som tillsammans har över 3500 produkter till försäljning, allt från smycken och barnkläder till tavlor och tapeter. Vi har placerat oss på plats 70 på Internetworlds Topp 100-lista och utsetts till Årets uppstickare av Beautiful Business Award. Vi har samarbeten med Bonnier Tidskrifter, Ung Företagsamhet, Designgalleriet och många fler.

Det har varit, och är, en fantastisk resa! Som alltid med både med- och motgångar. Men bäst av allt är nog alla lärdomar, som när jag försöker sammanfatta det handlar om att våga. Att våga berätta, att våga fråga, att våga testa och att våga ändra. För när vi har vågat – då har vi också vunnit.

Våga berätta!

Börja berätta för andra vad du har för idéer. Du kommer att bli överraskad över hur många som vill hjälpa till, eller som känner någon som kan hjälpa dig vidare. Du får också värdefull feedback på din idé, så att du kan vidareutveckla den och göra den ännu bättre. Var inte rädd för att någon ska sno din idé. Det är ju bara du som har just dina erfarenheter och din kunskap. Kanske är du bäst på att förverkliga din idé. Eller så hittar du någon som kan hjälpa dig att göra det bättre.

Våga fråga!

Fler än du tror vill hjälpa till. Så våga fråga. Inte bara de du redan känner. Finns det någon person du ser upp till eller som är betydelsefull inom din bransch? Fråga! Det värsta som kan hända är att du får ett nej till svar. Och oftare än du tror kommer du få ett ja.

Våga testa!

Din idé behöver inte vara perfekt för att sjösättas. Testa en enkel variant för att se att idén håller, och vidareutveckla sedan. Om det inte fungerar så har du inte förlorat så mycket. Det är mycket värre att lägga ner massor av tid, pengar och prestige i något som sedan när du sent omsider sjösätter den perfekta sajten visar sig vara helt fel.  Dessutom blir saker aldrig som man tänkt sig. Den där fiffiga lösningen som är så himla snyggt kodad – den kanske ingen vill använda, det är ju det där andra som är viktigast för dina kunder. Och fråga dina kunder eller användare vad de vill ha, de kommer hjälpa dig att bli framgångsrik.
Bästa grundregeln: KISS – Keep It Simple Stupid!

Våga ändra!

Inget är perfekt från början. Dra nytta av det du lär dig på vägen och våga ändra. Bygg om sajten, ändra affärsmodellen, hitta nya kunder eller nya användningsområden för din idé. Det är då du utvecklas och din idé blir bättre, mer användarvänlig och – helst av allt – lönsam.
Bästa grundregeln: Kill your darlings. Bara för att det är din favorit betyder det inte att det är det bästa för din idé.

Så, har vi gjort allt rätt med Signerat? Har allt gått som vi tänkt? Absolut inte! Det finns några klassiska misstag som många entreprenörer och företagsbyggare gör, och som vi också har gjort. Du känner igen dem på att de ofta finns med på listan med de bästa råden från en framgångsrik entreprenör när de intervjuas i tidningar: tänk stort från början, skapa en extern styrelse eller ett advisory board med duktiga människor som kan hjälpa dig på vägen, allt tar längre tid än du tror, bygg ett bra team – du känner igen dem, eller hur? Jag har läst dem hur många gånger som helst, men det hjälpte inte. Just de här råden är råd som vi har missat att följa.

Men jag tröstar mig med att alla måste göra sina egna fel och bygga sina egna erfarenheter. Det är först då du verkligen lär dig. Och att aldrig någonsin gräma sig över ett felaktigt beslut. För alla beslut jag har fattat var det bästa beslutet just då. Idag, med facit i hand och med andra förutsättningar skulle jag kanske ha gjort på något annat sätt. Det betyder inte att det var ett dåligt beslut då, bara att jag har lärt mig något att ta med mig till nästa gång.

Sammanfattningsvis: det är bara att köra! För vad är det värsta som kan hända…?

One thought on “SSWC blir bok

  1. […] det är skillnad på entreprenörsskap och företagande. Jag har varit inne på det tidigare, i mitt bidrag till SSWC-boken. Du kan vara företagare utan att vara entreprenör och du kan […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *